Sidor

måndag 7 september 2015

Boktips: Att de i tid må väckas av Frida Arwen Rosesund

Har läst Att de i tid må väckas av Frida Arwen Rosesund. 
Det är skräck blandat med folktro och jag har en hel del att säga om den här boken ;-) 
Men först kommer baksidetexten så ni har ett litet hum om handlingen: 

Hilda flyr hemmet eftersom hon är gravid och inte vill att hennes far ska upptäcka det. Hon rymmer en natt genom Bergslagens skogar och når utkanten av en by där tvillingarna Lia och Märta bor. De tar hand om henne men uppträder allt mer märkligt.

Johanna förlorar sin man Herman i en tragisk gruvolycka. Hon sörjer, men slåss samtidigt med sitt dåliga samvete eftersom hon blivit förälskad i Georg.
Hennes vän Sofia flyttar in och de tar hand om en flicka som blivit stum och som sägs ha fött ett odjur. Johanna kan inte låta bli att undra om olyckan är hennes straff för att hon haft syndiga tankar och när predikanten Mindor och hans Manda dyker upp i byn dras hon sakta in i den sektlika sammanslutningen.


Vad är det som lurar i skogarna? Är odjuret självaste Djävulen som kommit till bygden? Och vilka väsen bor djupt nere i sjön Noran och manifesterar sig i kvinnornas mardrömmar?


Jag hade nog inga förväntningar på den här boken, jag har sett den innan och velat läsa den länge. Så för några veckor sedan beställde jag hem den och jag blev ju minst sagt inte besviken. Jösses vilken bok! När jag väl hade börjat att läsa var det omöjligt att sluta. 
Medan jag läste så kom jag att tänka på den gamla serien "vänner" när Joey läser en läskig bok och när det blir för skrämmande så lägger han boken i frysen. 
Jag ville lägga denna boken i frysen ett dussintal gånger minst. Kom på mig själv med att kisa med ögonen och nästan stänga dom för att jag inte ville läsa mer. Samtidigt som man inte kan sluta.
För att vara någon som nästan aldrig blir skrämd av filmer och absolut inte böcker längre var det en härlig upplevelse att faktiskt känna hjärtat slå lite snabbare och hur omgivningen blir lite hemsökande och mörk. Tror inte att jag gick ut i skogen på två dagar efter att jag läst denna. Det är inte blod och läskigt på det sättet. Den här är mer psykologisk, man börjar ifrågasätta vad som är verkligt och inte. Små små hintar får man längs läsningens gång men börjar inte pussla ihop det på riktigt förrän allt avslöjas. Så subtilt är det beskrivet att jag inte ser tecknen förrän långt senare. 
Det börjar med Hilda som rymmer hemifrån för att hon är gravid och när hon får hjälp av tvillingarna som bor i det lilla huset i skogen känner man direkt att "Nej, detta är inte bra" men jag har ingen aning om hur illa det verkligen var. Det är riktigt obehagligt, rysande och  - inälvor som snurrar runt i magen - läskigt. 
Jag lider med Hilda, och ber att någon ska hitta henne och rädda henne. 
Sedan får man även följa Johanna som lever med sin man men är väl inte riktigt lycklig i sitt äktenskap även om hon försöker intala sig att hon är det. Hon drömmer hemsökande mardrömmar och dagdrömmer om en annan man , Georg. 
Jag tycker om både Johanna och Hilda. Men på olika sätt. Det är två väldigt olika karaktärer men lika viktiga. Handlingen utspelar sig under 40 - talet på landsbygden i Sverige. Andra världskriget är pågående och människor är väldigt religiösa. 
Folktron är väl på väg bort men finns ändå kvar i folks minnen. 
Jag hade ingen aning om vad som skulle hända, stunder visste jag inte om jag ville veta. Jag blev överraskad flera gånger, blundade ofta och slutet fick mig att sätta i halsen. 

Språket är förtrollande, handlingen så välskriven att jag inte kan annat än beundra författaren. Hade velat ha lite mer av samma typ av skräck i mitt-slutet som det var i början, men det kanske hade blivit för mycket. Då kanske jag aldrig hade kunnat sova. Beskrivningarna är lagom, så lagom att jag inte ens reflekterade över dom. Jag kunde utan svårighet se hela scener framför mig och tänkte att boken borde göras till film. Men sen ångra jag mig, vet inte om jag hade vågat se den som film. :-S 
Men ett tecken på en bra bok är ju att man veckor senare fortfarande går och tänker på boken. Jag menar... jag ryser varje gång jag går förbi boken där den ligger på skrivbordet och väntar på att denna recensionen ska skrivas.Och jag tror att den kommer att stanna hos mig på samma sätt som Eldfloder av Elin Holmerin har gjort. 

Så tack Frida för att du skrämde mig för första gången på väldigt länge! 
Jag rekommenderar Att de i tid må väckas till alla som gillar skräck! 
Nu kommer jag att lägga boken i frysen tills det är dags för omläsning ;-) 

Vill du också få andnöd, börja ifrågasätta vad som är verkligt och inte och bli gömma dig under täcket skrämd, så kan du köpa boken direkt från förlaget eller via Adlibris och Bokus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar