Sidor

torsdag 23 april 2015

Boktips: Blodsmagi av Tessa Gratton

Jag fortsätter på temat med häxor och magiker och har nyligen läst Blodsmagi av Tessa Gratton. Jag trodde att detta var en serie och det är det väl i viss mån men i andra delen upptäckte jag att man inte får följa samma karaktärer. :( Liten besvikelse måste jag säga. Är rädd för att andra delen bara kommer att vara en upprepning av första men det återstår att se. Får ge den en chans iallafall. 

Baksidetexten: 
Det börjar oskyldigt: Rita en cirkel på marken ... lägg ett dött löv I mitten ... strö över lite salt ... läs en formel på latin ... tillfoga några droppar färskt blod.

Det där sista är kanske inte så enkelt ändå. Men för Silla känns det ändå rätt. Sedan hennes föräldrars fruktansvärda död har ingenting ens varit i närheten av att kännas rätt. Silla är beredd att göra vad som helst för att avslöja sanningen om sin familj till och med pröva besvärjelserna i boken som hon nyligen fått i sin ägo, och som verkar ha tillhört hennes pappa. Till och med offra sitt eget blod.


Men boken är inte det enda som är nytt i Sillas liv. Nicholas har precis flyttat in i grannhuset. Silla misstänker att han såg när hon utförde blodsmagin på kyrkogården, vid sina föräldrar grav. Men vad han än såg och vad han än anser om det så vill hon vara med honom.


Jag ska bara gnälla lite först, det känns som att varenda bok jag läst på sistone är helt okej, storyn är bra, karaktärerna är bra och alla böcker jag tipsat om är helt klart läsvärda. Men jag har inte älskat någon av böckerna. Älskat på ett sätt så att man inte kan sluta tänka på den efteråt. 
Men i denna boken fick jag iallafall det jag gnällde om i förra recensionen, jag fick en stark kvinnlig karaktär. Och inte en gnällig flicka som inte kan förstå varför allt ont måste hända henne och bara tycker synd om sig själv.
Silla är tuff och hon tar sig samman i fruktansvärda situationer och gör det som behöver göras rent ut sagt. Hon gnäller inte och hon är inget offer.
Boken har ett bra tempo, man får följa tre olika karaktärers synpunkt och även om det kan bli upprepningar så är de korta och inget man stör sig på. Beskrivningarna är precis lagom, jag behöver inte skumma igenom långa partier som jag brukar göra utan det är en bra balans i att förmedla stämning och omgivning men samtidigt inte dra ut på det och beskriva sådant jag inte behöver veta. Min egen fantasi fyller i resten. 


Spänningen är på topp hela boken igenom och den är svår att lägga ifrån sig.
Den har beskrivits som en mörk fantasy och det får jag väl hålla med om men är ändå ganska mild om man är van vid värre så att säga. Jag gillar hela konceptet med blodsmagi, det känns uråldrigt på något sätt och inte som magin har utvecklats till nu, att det räcker att nästan bara knäppa med fingrarna för att få något att hända. Nej, vill man ha något måste man offra något själv. 

Efter att ha läst flera böcker om häxor nu så känns det lockande att skriva en själv. Jag har ju min lilla häxklan från Tjurnatten som kanske skulle kunna få en egen bok men vi får se. Har så mycket annat att bli klar med först innan jag ens kan tänka på att skriva något helt nytt.


Kort och gott är det en spännande och nervkittlande fantasy med dragning åt det mörka hållet. Absolut läsvärd! Boken finns att köpa på Adlibris och Bokus och självklart går det att låna den på biblioteket. :-D 3 kommentarer:

  1. Heej! Har taggat dig till Liebster Award :) Du hittar inlägget här: http://gpkjeilen.blogspot.se/2015/04/liebster-award.html

    SvaraRadera
  2. Mycket bra bok. Jag håller med dig att den är spännande, men jag tycker nog att första boken är snäppet bättre. Och dessutom gillar jag att ryggen känns som sammet.

    SvaraRadera