Sidor

onsdag 19 augusti 2015

Rom på tre dagar!

Förra veckan befann jag mig i Rom. :-) 
Egentligen hade vi bokat en fem dagars vistelse men med tanke på att planet gick sent söndag eftermiddag och flyget hem tidigt i torsdags så hade vi bara tre dagar på oss att njuta av Rom. Så man kan ju lugnt säga att det var full rulle från dag ett tills vi gick på planet. Jag åkte med min svägerska och vi hade det jättebra, verkligen! Hotellet var underbart fint och maten var så klart fantastisk. Jag har skrivit lite uppdateringar längs resans gång på min privata facebook sida och tänkte dela med mig av några av dom idag på bloggen. Men framförallt hur vi rusade genom Rom på tre dagar!! 

Dag ett: 
Morgonen började tidigt kl 06,30. Det skulle bli ca 35 grader varmt med en 90% luftfuktighet. Jag tror inte att man kan föreställa sig det förrän man får känna på det. Vi lämnade iallafall hotellet runt 9 när bussen behagade att dyka upp ;-) 
Mötte upp en guide som skulle gå med oss hela dagen i Rom. Men vi började vid Vatikanen. Vatikanstaten grundades 1929, de ville försäkra sig om att den Heliga stolen inte berördes av annan världslig makt. De ville styra sig själva helt enkelt. Vatikanstaten har ca 800 invånare och 450 medborgare och är världens minsta självständiga stat. 
Det finns hur mycket historia som helst om Vatikanen och Peterskyrkan. Jag själv har aldrig varit troende direkt och tycker väl att historien som hör just till alla slags religioner oftast är mörk och hemsk. Den katolska kyrkan framförallt. All religion som säger att alla människor inte är lika mycket värda borde inte få lov att finnas till. Bara genom att titta på kyrkan som är galet utsmyckad och stor ser man att det snarare handlar om storhetsvansinne än gudsdyrkan. Det finns till och med en lag om att ingen kyrka i världen får lov att vara större än Peterskyrkan. Om det finns en gud så har han lämnat Peterskyrkan för länge sedan.
Men det var roligt att få ha sett det, framförallt konsten, besökt kyrkan och kikat runt men en gång räcker. Det enda vi inte fick se var Sixtinska kapellet vilket var en stor besvikelse. När man ändå är i Rom men men... den ingick inte i vår guidade tur.

Efter Vatikanen fortsatte vi till centrala Rom, allt vi fick se längs den ca tre timmars promenaden var fantastiskt. Men omöjligt att minnas allt som guiden berättade medan man gick runt i 35 graders värme bland alla andra turister. Men Rom är sannerligen en stad som valt att bevara sin historia. Lyfta fram den och visa upp med stolthet. Beundransvärt att dom lyckats spara så mycket ändå! 
Pantheon var verkligen imponerande även om det är lite synd att de gamla hedniska symbolerna blivit utbytta mot kristna. Pantheon användes ju förr till att dyrka de romerska gudarna då den byggdes 115 - 125 av den dåvarande kejsaren men har sedan 600-talet använts som kyrka. Mycket fin bevarad däremot och väl värt ett besök. 
Vi fick även se spanska trappan, Fontana de Trevi m.m. Tog inget kort på Fontana de Trevi mest för att den var under renovering och det var smockat med turister så jag kom inte riktigt fram för att kunna få en någorlunda bra bild. 
Var man än går i Rom finns det något vackert att beundra. :-) 
Så här skrev jag på min facebooksida efter den intensiva dagen: 

"Dagens: 
Stått i kilometer lång kö, sett en död påve, snott vatten från den nuvarande. Svurit i sankt peterskyrkan, fyllt min vattenflaska med heligt vatten. önskat efter vind, bett om vatten. Har äntligen fått svar på hur många kineser det går in i en hiss. Fick veta att presidentens vakter måste vara minst 1.90 cm långa. Spanska trappan är full av turister. Fontänen är under renovering. Kissa och inköp av vatten får man göra på sin egen tid och inte under guidade turer. 
En av landets partiledare hungerstrejkar men röker som en borstbindare. Rom har 90% luftfuktighet. Man kan svettas lika mycket som man själv väger tydligen. Och nu är vi framme vid dagens första paus. Lunch, wifi och AC. Gött!"


Första natten bestämde sig vädergudarna för att bjuda på fyrverkerier, det small och blixtra hela natten samtidigt som lite välbehövligt regn föll. Men dagen efter som mötte oss var med strålande sol givetvis och vi gjorde oss redo för Colosseum :-)
Romarna säger att när Colosseum faller, faller Rom. Och efter det faller hela världen. Så jag hoppas dom är j*vligt rädda om den byggnaden ;-) Men fin är den och mäktig. Även om historien är lika mörk som med Vatikanen (på olika sätt) så var det en häftigare upplevelse att få se Colosseum. Den är byggd mellan 70 - 80 e.kr 
Något som var roligt att se var att de använder byggnaden idag till olika uppträdanden. En stor scen är byggd i ena änden och det hade varit en häftig upplevelse att få se en opera eller liknande inne på Colosseum. 
Och efter att vi hade gått runt där ett tag och tagit kort på nästan allt gick vi vidare till centrum för lite shopping och lunch :-) På vägen dit gick vi förbi Victor-Emanuel monumentet. Ett monument som uppfördes i kungen Victor Emanuel II ära som ett nationalmonument. Det går inte att beskriva hur stort det här monumentet är. Hur löjligt stort det är! Vilket bevisar att i Rom är det inte bara påven som har storhetsvansinne. :-P 
Byggd i ren marmor står den koloss på Piazza Venezia mittemot Palazo Venezia som är palatset i Rom. Palatset ser inte lika imponerande ut bredvid monumentet, tyvärr. Det verkar som att de flesta hatar monumentet och vill ha det rivet för att ta fram lämningar som finns under. Men va fasiken, ett gigantiskt monument i marmor..... låt det va. 
Det är ju trots allt en hel del kända skulptörer och konstnärer som har arbetat på det. 
Nåja, oavsett vad man tycker om monumentet så borde det ses tycker jag. För får man en idé om att man vill bygga något i sin egen ära så kommer man nog aldrig i närheten av monumentet i Rom. ;-) Tänk stort! 

Min facebook status efter den dagen: 


"Dagens: 
Man kan bygga ett monument i sin egen ära som är lika stor som en mindre stad i ren marmor. Man kan få solsting av solen. Männen som cyklar runt med turister som i Thailand sitter i fängelse, men får äran att köra runt turister under dagen för att sona för sina brott. Rött betyder inte alltid stanna. Grönt betyder inte alltid gå. Gult existerar inte. En förrätt är lika stor som en varmrätt. Billiga väskor finns på sidogatorna. Tysk öl är starkt. 

Godnatt!"


Kvällen efter Colosseum och shopping i stan var vi på hotellet och badade lite i poolen, åt gott på restaurangen och bara slappade med våra ömma muskler. Efter en regnig och kall sommar i Sverige blev det minst sagt en chock för kroppen att komma till varma Italien. Så en kväll av avkoppling behövdes. 
Hotellet var verkligen jättefint och jag verkligen rekommendera det om ni ska till Rom. Det ligger lite utanför själva centrum men lättåtkomligt med buss och taxi. Taxin från centrum till hotellet gick på ca 11 Euro. Här kommer en länk till hotellet och lite kort.
H10 Roma CittáTredje och sista dagen åkte vi till en Vingård. Casal Pilozzo
En liten bit utanför Rom ca 45 min kom vi till en sagolikt vacker vingård. Familjeägt och litet företag som bara producerar ett litet antal flaskor per år. Som ägaren sa själv så satsar dom på kvalité och inte kvantitet. Allt är ekologiskt dessutom. :-) Till vinet blev vi bjudna på lite ost, salami, bröd och olivolja. Det var riktigt svalt och skönt uppe på berget och utsikten slående. Jag hade lätt kunnat stanna där ett tag till. Vinet var faktiskt gott, jag brukar inte vara förtjust i rött vin med det slank ner och det vita vinet var jättegott. Det slutade med att jag köpte en flaska rött och ett vitt. ;-) 

Och på kvällen efter två dagar av non-stop aktivitet åkte vi in till "gamla stan" Trastevere. Vi åt måddag, drack öl och gick runt i den gamla stadsdelen och tittade på hantverk, smycken och gamla kyrkor. Fantastiskt fint. Ska man åka till Rom får man inte missa Trastevere. En ställe där katter sitter butiksdiskarna, hundar springer runt med pinnar, folk på uteserveringar, doften av mat, gatuförsäljare från jordens alla hörn med handgjorda smycken! Och för att inte glömma, jesus som hänger i taket på st Maria kyrkan. ;-) 

Min stautsuppdatering på facebook efter tredje och sista dagen: "Sista dagen i Rom och vad har vi lärt oss idag? 
Dagens: 
Katter får vara inne i butikerna. Gärna uppe på disken och tigga glass. Man blir gladare av vin. Ska man bo i Italien ska man bo på en vingård. Stygga flickors låses in i källaren. Tar man med sig maken på shopping ska man se till att han har en gottepåse och en tidning. Kan med fördel lämnas på närmaste parkbänk. Jesus befinner sig i taket i sankta Maria kyrka i Trastevere. Han har flyttat hem till mamma helt enkelt. Nu vet ni. Ni som letar efter honom. Åk inte buss på kvällen och alla taxichaufförer är inte kidnappare. Våga åk taxi! Gamla stan är bäst och vingården. Kom ihåg adressen till hotellet. Försök inte att köpa kläder i större storlek än xl. Sorry älskling du får ingen tshirt. Man kan gå med svullna leder som elefantfötter. Det handlar bara om attityd. Dessutom kan en butiksägare tycka synd om dig och ge dig presenter. 
Så vad ska vi säga om Rom. Det är fantastiskt! Åk med någon som får dig att skratta. Ät mycket. Se mycket och drick mycket. (Vatten alltså) Smiley wink 
Tack Rom för denna gången. Imorgon åker vi hem efter att vi doppat oss en sista gång i poolen." 
Dagen efter det på morgonen åkte vi hem. :( Alldeles för kort tid men nästa resa dit kanske blir på våren istället ;-) 


Arrivederci Roma! 


2 kommentarer:

  1. Otroligt så mycket ni hann med! Och så bra du berättar om det :-) Man blir verkligen sugen på att åka dit...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack :-) Jo det är allt fint! Kan mycket väl tänka mig att åka igen men som sagt, kanske under våren när det inte är så varmt. Men sen skulle jag vilja se Toscana och Sicilien med. Hur ska man hinna med att resa överallt dit man vill? ;-)

      Radera