Sidor

lördag 2 januari 2016

Det handlar inte om mig.....

2016 har precis börjat och jag lämnar gladeligen 2015 bakom mig. Förra året spenderade jag nog största delen åt att ta reda på vad jag ska göra med mitt liv. 
Att skriva böcker är så klart givet men jag var inte lika säker längre på om jag ville fortsätta att ge ut själv. Något som säkert ingen vetat om är att jag har funderat på att lägga ner förlaget till och från. Men har nu beslutat mig för att fortsätta, att ta det ett steg längre och det är så klart att starta upp en enskild firma. Har hittills klarat mig med att ha det som en hobbyverksamhet men nu får det bära eller brista. 
Även om jag önskar att jag kunde lägga all tid på förlaget så fungerar det inte i dagsläget. Förhoppningen är ju att någon gång kunna leva på det kanske men jag kommer nog ändå vilja ha ett jobb vid sidan om. Om så bara en timanställning. 

Jag har även fått se mina brister, jag är inte speciellt bra på marknadsföring och sociala medier överhuvudtaget. Till och med bloggen är dåligt uppdaterad nuförtiden. 
Det är något jag kan bli bättre på absolut men ofta känns det som ett tvång. Och då blir det inte bra heller. Mycket med marknadsföring handlar om att sälja in sig själv som författare medan jag hellre vill låta böckerna tala för sig själva. Sälja dom och inte mig. Jag menar, visst är det kul att veta lite om en författare till en bok man tycker om men det är ju böckerna i sig som är "huvudpersonen" inte jag. 
Jag kan prata om mina karaktärer, böckerna och allting som har med dom att göra hur länge som helst. Fråga bara mina vänner. ;-) Men när det kommer till mig själv så är det något svårare att komma på vad jag ska säga. 
Det är ju inget speciellt med mig, förstå mig rätt nu. 
Jag älskar att skriva böcker och dör av lycka varje gång någon älskar dom lika mycket som jag gör. Men det handlar om böckerna, inte om mig. Förstår ni? Eller rabblar jag bara nonsens? 

Det bästa är när man säljer böcker genom "Linuseffekten" som Astrid kallar det. När vi var på scifi mässan var det nämligen en hel del som berättade att dom redan hört talas om böckerna, sett recensioner och fått rekommendationer av vänner. Ett litet kompisgäng kände igen böckerna tack vare att deras vän talat så gott om dom, han hette tydligen Linus. Tack Linus! Vilket senare hos oss här på förlaget har börjat kallas för "Linuseffekten" ;-) När det går från mun till mun och snacket är positivt är det bästa sättet att sälja på känner jag. De visste inte vem jag var men de kände igen böckerna :-D 
Jag tänker kanske förmodligen helt fel och många tycker nog att jag borde lägga ett par timmar om dagen på sociala medier men jag har inte tid till det helt enkelt. 
Nu har jag ju börjat studera till undersköterska och börjat jobba timmar på ett gruppboende. Skrivandet och förlaget tar sin beskärda del samtidigt som jag ska vara en närvarande, flickvän, vän, dotter och kollega. 

Jag hoppas att mina böcker kan göra någon skillnad i någons liv på samma sätt som jag hoppas på att kunna göra skillnad i någons liv genom jobbet inom psykiatrin. 
Jag vill att de som läser mina böcker ska må bra, låta sig svepas bort till en annan värld och glömma alla andra bekymmer för att följa med på ett äventyr. 
Betyder det verkligen att man som författare måste klappa sig själv på axeln och framhäva sin egen förträfflighet? Nej, jag tycker inte det. 
Jag har en skrivit en bok, inte botat cancer. 

Sen är det klart att man ska vara stolt över vad man åstadkommit, för att man följt sina drömmar. Mina böcker är jag, min själ, mitt blod, svett och tårar. 

Men det handlar inte om mig, det handlar om böckerna.... punkt. 

Nu ska jag kämpa vidare med min historiska fantasyroman. Som inte är speciellt historisk och har inte så mycket fantasyinslag heller men jag vet inte hur jag ska beskriva den annars. :-P Kanske high - fantasy-medium? Typ... 
Efter serien själarnas öden vill jag skriva om helt vanliga dödliga, utan massa fuskiga krafter som de kan använda sig av. ;-) Men världen de lever i är lite speciell.... 
Just det här manuset känner jag att jag skriver för mig själv, något som jag behöver få ur systemet. Vet inte om det är tillräckligt bra att ge ut.... får se. Men historien behöver oavsett bli nedskriven annars kommer den flyta omkring i huvudet och driva mig till vansinne. ;-) 

Men vi har ju en massa annat spännande på gång inför 2016. Vänta ni bara :-D 

9 kommentarer:

 1. Du skriver så klokt Caroline! Och jag hoppas verkligen att du inte ger upp förlaget, ska göra vad jag kan för att stötta dig... Vi tänker så lika, att det är böckerna som är till salu, inte vi själva. Tyvärr finns det ju så många andra bra (och dåliga med) böcker som våra ska konkurrera med. Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack kära du! :-)
   Nej jag ska inte ge upp förlaget. Men har funderat på det men har nu bestämt mig att fortsätta. En av anledningarna till varför jag skulle lägga ner var just för att jag inte kan få till det här med marknadsföring känner jag. Men upptäckte att det kan gå ändå ju :-) Kanske går lite saktare bara ;-)
   Och ja det finns många böcker därute som man ska slåss om plats med. :-P

   Kramar!

   Radera
 2. Måste kika efter, är det jag som har skrivit detta? Nej skämt åsido, men jag känner igen mig i dina tankar. Har inte själv skrivit på länge och bloggen ligger på is men nu känner jag att flödet kommer tillbaka igen. Har man skrivandet i sig från början går det väl aldrig att hejda antar jag. Grattis till jobbet på ett gruppboende, de människorna kommer ge dig så mycket energi och inspiration på livets väg. Lycka till, du är en fantastisk författare!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack fina du! :-)
   Härligt att höra att det inte bara är jag som har dessa tankar och funderingar. :-)

   Kram

   Radera
 3. Haha, jag kände mig lite träffad här, jag som marknadsför mig själv så mycket x) Jag tänker ju lite annorlunda, att personen bakom är minst lika viktig som produkten man säljer (i detta fall då böcker). Men det kan ju vara för att det är det jag har lärt mig i skolan och så under medieutbildningen. Sen kan även jag tycka att det är jobbigt ibland, att behöva marknadsföra sig osv, men jag tycker snarare det är svårare att marknadsföra och prata om böckerna på ett bra sätt än att prata om mig själv, haha! Så jag är helt tvärtemot dig där ;) Men jag har alltid varit lite av en teaterapa. Gillar att stå i rampljuset, men samtidigt tycker jag det är otäckt eftersom jag bryr mig så mycket om vad folk ska tycka och tänka så jag är lite kluven.
  Men men, alla är vi olika. Och dina böcker är ju så fantastiskt bra så kan tänka mig att de säljer bra via mun till mun metoden!! :)
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack söta du! :-)
   Det är inget fel i att sälja in sig själv, det är ju så många som gör det och det är väl det man borde göra. Som du säger så är det vad man lär sig och kan tänka mig att skolorna vet vad dom pratar om. Men jag kan inte riktigt marknadsföra på det sättet. Jag har funderat mycket på det här och en av anledningarna till att jag ville lägga ner förlaget var just för att jag är så dålig på detta med att marknadsföra mig själv tills jag insåg att jag inte alls behöver göra det. Jag kan göra det på mitt sätt. typ.
   Därför blev det en sådan lättnad på mässan när jag märkte att vi ändå hade synts på något sätt. :-)
   Och jag menar det inte alls som någon kritik mot alla som väljer att marknadsföra sig själva :-)
   Du behöver inte vara orolig, du är en så duktig författare!
   Ser framemot att läsa del två :-)

   Stor kram!

   Radera
 4. Bra skrivet, Caroline!
  Intressant att läsa hur du ser på skrivandet, framtiden för förlaget och vad som ska vara eller inte vara i fokus.
  Att marknadsföra sig själv är svårt, men om du får fler sådana läsare som Linus är mycket vunnet. Sådana vi vill alla ha.

  Förresten, god fortsättning på det nya året. Må det bli bättre för oss alla än 2015.

  /Stefan H.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Stefan! :-)
   God fortsättning och hoppas 2016 blir ett bättre år för alla.

   Ta hand om dig
   kram

   Radera
 5. Du måste fortsätta skriva! Jag tipsar om dina böcker i min skrivbok Att hitta glädje i skrivandet, ett sätt att sprida dem. Ser fram emot många fler böcker av dig. Välj den väg som känns rätt för dig. Det är som du säger: Böckerna hittar fram till läsarna till slut, på något underligt sätt!
  Lycka till med livet och ha ett underbart 2016.
  Kram Kim

  SvaraRadera