Sidor

fredag 8 maj 2015

Att skriva om när det inte känns rätt.....

Jag har ju nämnt tidigare att jag börjat skriva på del fem i serien Själarnas öden. 
Femte delen är jag jättenöjd med och jag har en klar plan över hela manuset. Har även börjat spåna om sjätte delen som kommer sitta ihop med femte. 
Men fjärde delen.... jag är på sätt och vis nöjd med 50% av manuset. Men resten har jag känt ganska länge att det är något som inte stämmer. En magkänsla som gjort att jag läst manuset flera gånger och verkligen försökt komma på vad det är som gör att jag inte är nöjd. Jag tycker om karaktärerna och jag tycker om handlingen men nu tror jag att jag har kommit på det, den är inte logisk. 

Jag vet att det låter jättemärkligt. Det är fantasy och det behöver inte alls vara logiskt alla gånger men efter händelserna i tredje så blir fjärde delen inte logisk. Var det utspelar sig känns inte rätt, handlingen känns lite svajig och jag insåg att jag var tvungen att ändra alltihop. Ändra för att få det att passa ihop! 

Femte delen som jag är nöjd med kommer såklart påverkas men inte i några stora drag det är mest fjärde som ska anpassas till både tredje och femte. Vilket gör att jag vill slita mitt hår just nu. Det kommer att gå, jag har helt klart för mig hur allt kommer att utspela sig men nu ska jag bara skriva det också, ändra i redan existerande text och lägga till och ta bort. 
Att skriva nytt, klistra in gammalt och ändra är rätt påfrestande har jag upptäckt men jag är säker på att slutresultaten kommer att bli bättre och jag kommer att känna mig lika nöjd med denna som jag varit med de andra. 
Det känns lite som att sitta med ett 1000 delar pussel av bara himmel...... 
Men det är det värt, jag hade nog aldrig kunnat skicka fjärde delen till tryck så som det såg ut från början. Och det måste kännas bra, man måste känna att nu har jag gjort allt jag har kunnat. Nu är den redo att tryckas! 

Men när hjärnan börjar koka och svarta fläckar flyter framför ögonen tar jag en paus och sticker ut på en liten promenad. Ska dela med mig av några bilder från skogen jag har bakom huset här. :-) Och här är min trädgård, baksidan iallafall. 
Funderar på att göra sandlådan till en blomsterlåda. 6 kommentarer:

 1. Sån tur att du har så fina omgivningar att vädra hjärnan i :-)
  Kram o lycka till!

  SvaraRadera
 2. Försökte kommentera via mobilen men den kom visst inte med så jag försöker väl igen x)
  Är lite i samma sits med min tvåa känner jag. En hel del som jag vill skriva om eftersom de inte känns helt rätt. Nu har jag börjat få tydliga bilder av det mesta men det är fortfarande det där att faktiskt få ner det på papper.. Tar liksom emot att göra om något man redan skrivit ihop men minns ju hur många gånger jag gjorde om ettan och det är ju en otroligt skön känsla efteråt när man fått det som man vill :)
  Önskar att jag också hade en mysig skog att vandra runt i. Staden ger mig inte riktigt samma effekt, även om det funkar hyfsat!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vet precis hur det är, det som jag redan skrivit vill man ju ha kvar ändå fast det inte går :-P Det tar väldigt emot att ta bort och ersätta ibland. Men det är som du säger, det känns förmodligen bättre efteråt när det är gjort och man ser att det har blivit bättre. Jag har aldrig behövt ändra såhär mycket innan bara, hela handlingen är ju en annan och tom med världen. Så det blir mycket ändringar..... Men det får gå ändå. :)

   Jo skogen hjälper till en hel del att rensa och klarna upp hjärnan lite, men bara att få komma ut och andas lite frisk luft gör gott det med! :)

   Kram!

   Radera
 3. Känner igen den känslan. Både att försöka pussla ihop nya idéer till redan existerande text och känslan av att slita sitt hår för man får nästan inte ihop det. Det är jobbigt, men det går.

  Imponerande att du har flera böcker framåt klart för dig i huvudet och att du kan pussla ihop dem. :) Bra jobbat

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Nathalie :-)
   Jag hade ju lite försprång kan man säga, både första, andra och tredje delen i serien var i princip klara när jag gav ut första. :-)

   Skönt att höra att det går att få ihop ändå ;-) Just nu känns det bara tungt och jobbigt och jag har helt tappat helhetsintrycket eftersom jag klipper och klistrar så mycket och skriver uppe på det. Men det får jag ta tag i under redigeringen sen antar jag. :-)
   Hur går det med din nästa bok?

   Kram

   Radera