Sidor

onsdag 11 juni 2014

idéer och att besluta sig för vilka som är bäst....


Som jag har nämnt tidigare har jag haft svårt för att besluta mig om vilka idéer jag ska använda mig av i mitt manus. Jag vill gärna ha en bild klar för mig, även om den är relativt enkel och bara är stöttepelare. Men det är rätt viktigt för mig för medan jag skriver på ett manus så funderar jag på vad som ska hända i nästa. Anpassar skrivandet till det jag håller på med just nu och lägger ut trådar inför kommande. 

En karaktär byggs med hjälp av dom stöttepelarna och det blir själva grunden för den "själens" historia. Så om jag inte har hela bilden klar är det väldigt svårt att skriva känner jag. Jag har ju då ett par bollplank som får lyssna på mina alla idéer och svara på tusen frågor. Jag är innerligt tacksam för att dom ställer upp och lyssnar och försöker hjälpa genom att komma med sina åsikter och motfrågor. Det är alltid nyttigt och få se och höra något från en annans synpunkt. Sen brukar jag ta alla feedback jag fått, blanda ihop det med vad jag har tänkt från början och sedan göra en kompromiss eller ändra några smådetaljer. 

Det som har varit svårast är faktiskt att se ut romantiska intressen. Vilka karaktärer som ska ha en relation eller inte. Jag har fått höra från dom som läst första boken att det var enkelt och lista ut vilka som skulle bli ihop. Och det är en tanke jag inte tänkt på, för mig så ligger inte spänningen i att gissa vem som ska bli ihop utan det handlar mer om resan dit. Allt som kan gå fel, missförstånd, sårade känslor, osäkerhet och tja allt annat som man känner och upplever när man är kär och är osäker på den andres känslor. 

Men det kanske är något som jag borde fundera på och ändra? Kanske överraska längre fram genom att byta taktik helt och hållet. 

Skulle vara spännande att få höra vad ni tycker? Vad föredrar ni?
Är det mer spännande och få gissa fram till vilka som ska bli ihop eller är det själva resan dit? 


För tillfället tror jag att jag har rätt bra koll på vad som ska hända ända in i femte delen som jag faktiskt började skriva på igår. :-P Ibland när jag sitter fast i ett manus hjälper det att skriva på nästkommande bara för att se manuset i ett större perspektiv.
Rätt galet när jag tänker på att det från början bara skulle bli en bok egentligen.
Tröttnar man på karaktärerna och världen? Inte ännu iallafall även om det börjar klia i fingrarna att få skriva något annat. Får väl se vad det blir av det. :-)

Kom igen nu folk, lämna kommentarer! Har märkt av ett fenomen att jag har fler läsare, men får inte många kommentarer. :-P 

Bjuder på en bild från långpromenaden imorse. :-D
Fuktigt och mörka moln men skönt att ha fått det gjort! 

Ha en härlig onsdag! Ronja <3

4 kommentarer:

 1. Just i dina böcker så tycker jag att resan för personerna har varit det viktiga och inte vem som får vem.
  Ser fram emot dina nästkommande böcker.
  Kram Yohannah

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Yohanna!
   Det är det jag är ute efter :-)
   Roligt att jag lyckats få fram budskapet, det kan ju vara spännande på andra sätt och inte enbart via vem som får vem.

   Radera
 2. Ja du, svårt att svara på. Jag tycker det är likadant i de flesta berättelser, att man genast vet vem som ska få vem, men det är oftast intressant att få följa dem ändå. Men när det är en längre serie kan det vara kul med lite överraskningar ibland, som att några man absolut inte trodde skulle bli tillsammans plötsligt blir det. Tycker dock att du gjorde det bra i din första bok, även om man visste vilka som skulle bli tillsammans :)
  Så kort och gott måste jag nog svara att en blandning mellan att veta och att gissa är det som är mest spännande. Att få bli lite förvånad emellanåt! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! :-) Ja just första boken så handlade det ju inte så mycket om deras relation utan mer konsekvenserna av deras relation. Tror att jag överraskar lite i tvåan men kanske inte. :-P

   Men jag håller med dig, usch tycker alltid att det är svårt och bestämma det där.
   Får jobba på det ;-)

   Radera