Sidor

söndag 8 juni 2014

Filmrecension - Mama


Ja för ca en vecka sedan såg jag skräckfilmen "Mama"Det var min sambo som tyckte att jag borde se den eftersom han vet att jag har en förkärlek för spöken och skräck. 


Först lite om handlingen: 
Den dagen deras far mördade deras mor, försvann systrarna Victoria och Lilly spårlöst från sin trygga förort. Sedan dess har deras farbror Lucas (Nikolaj Coster- Waldau) och hans flickvän Annabel (Jessica Chastain) , tröstlöst sökt efter dem. Flera år senare hittas syskonen och  Lucas och Annabel tar hand om dem och försöker ge dem ett normalt liv igen. Men allteftersom tiden går blir Annabel mer och mer övertygad om att det finns en ondskefull närvaro i huset. Hur lyckades flickorna överleva ensamma i alla år? Eller hade dem hjälp? 


Detta är en typisk spök - skräckis. Stämningen sätts från början och man sitter som på nålar med filten uppdragen till hakan under nästan hela filmen. Det är bra skådespelare men det känns som att dom inte riktigt får möjlighet att glänsa i den här filmen. Det fanns mer som var fel än bra. Handlingen hade minst sagt en del luckor.
Visst, det är en skräckfilm och meningen är att man ska bli rädd, det är viskningar om natten, mardrömmar, dörrar som man absolut inte ska öppna men som öppnas ändå, portaler där andar kan färdas genom. Saker man inte kan se men som man vet står bakom en och iakttar. Allt sådant, jättebra!
Men det förklaras ingenting, allting som händer, ja det händer bara. På sätt och vis känns det som att detta är ett bokmanus omgjort till filmmanus och dom har kapat halva boken. Ingen bakgrundsfakta får man om någon.
Den enda skymten av info är litegrann om "spöket" och det är långt ifrån tillräckligt.
Människor får uppenbarelser och ger sig iväg utan att man får en förklaring till var dom fick idén eller uppenbarelsen ifrån. Ingenting ifrågasätts och alla bara hänger med känns det som. Folk dör och ingen verkar bry sig, det är iafl ingen som ringer polis eller ambulans....


Ingen inblick i vad som hände sen... när skräcken är över. Jag saknade en tvist på slutet, det där typiska när allt är frid och fröjd igen, men....


Men nej jag ska inte såga den totalt, det är en skräckis man kan krypa upp i soffan och titta på en regnig dag med en påse godis. Absolut sevärd men förvänta dig inte för mycket av handlingen. Låt det vara vad det är, en skräckfilm och ingenting annat. 


Trailer kan ni kika på här!
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar