Sidor

tisdag 26 november 2013

Lite klarhet kring hobbyföretag och enskild firma.

Ja så nu äntligen har dimman lättat något och jag har efter många omgångar i telefon äntligen fått reda på de svar jag vill ha! :-)

Jag har som jag tidigare skrivit inte kunnat starta min enskilda firma pga av att jag är arbetslös och riskerar då att förlora min ersättning. Man kan ju tycka att arbetsförmedlingen av alla ställen skulle vilja stötta någon som provar på något istället för att bara låta tiden gå. Men nej, jag har haft mycket problem med just dom och problemen är inte direkt lösta men jag har fått en person till i min ringhörna.

Pratade med en chef på arbetsförmedlingen som tyckte att min handläggare måste varit galen som sa nej till mig att starta en enskild firma. Detta är något jag ska göra på min fritid, betalar med pengar ur min egna ficka och det kommer inte att påverka min praktik eller jobbsökande på något sätt. Visst skulle jag gå med vinst så får man ta upp det på nytt och utvärdera hur stor vinsten är m.m men än så länge så kommer det dröja ett antal månader innan jag ens går jämt.

Så nu äntligen ska frågan upp på nytt och om min handläggare ändå inte ville gå med på detta så skulle kvinnan jag pratade med ringa hennes chef och förklara hur det ligger till och reglerna som gör att det visst är möjligt! Underbart!

Så medan allt ska lösa sig med arbetsförmedlingen så har jag även undersökt det här med hobbyverksamhet. Är man seriös med sin hobbyverksamhet så ska allt bokföras, oavsett om man skriver det för hand eller använder excel så ska alla utgifter och inkomster bokföras. Spara alla kvitton och redovisa allt detta i din privata deklaration som ska skickas in en gång om året. Jag kan skriva fakturor i verksamhetens namn men med mitt personnummer, det enda man ska tänka på är att inte inkludera moms i priset på antingen tjänst eller vara. Då man inte momsdeklarerar så får man inte heller ta betalt för moms men surt nog så måste jag än så länge betala den moms jag får från företag. Men men... det är bara såhär tills arbetsförmedlingen tar sitt förnuft till fånga ändå. :)

Ett annat rykte jag såg omkring på nätet i olika forum var att företag som jag säljer till kan tvingas betala sociala avgifter och moms för min verksamhet då det inte är registrerat och jag tolkas som en privatperson. Men detta är inte sant! Vill bara klargöra detta ifall någon läser det här som är orolig för just det. Sociala avgifter betalar man själv i sin privata deklaration och momsen ska man ju som sagt utesluta helt. Så nu äntligen känns det som att jag har ett grepp om situationen och kan lugnt påbörja release och försäljning av min debutroman! :)

Angående romanen så har vi haft lite hinder på vägen, kan man säga. och det har dragit ut på tiden något enormt vilket har gjort att jag tvivlar på att den hinner komma fram innan jul. :( Men vi får se framemot i början av jan istället isåfall.
Men slutresultatet kommer bli riktigt fint och boken är faktiskt väldigt söt om man får säga det själv? :)

Annars är det julstök som gäller, har precis satt upp allt julpynt och jag bryr mig inte ett skvatt om att jag är tidigt ute!! Det är mysigt och jag får njuta av alla fina saker en vecka längre! :-P

Hoppas ni har en bra tisdag och hänger med mig och sätter upp åtminstone en julstake? kom igen nu! Jag lovar att tomten inte kommer och skäller på dig. :-D

4 kommentarer:

 1. Bra information Caroline!

  Jag tar också chansen med att sätta upp lite extra ljuskällor lite överallt; Tomtestackaren måste ju se att det glittrar redan nu och han tror säkert att det är glittrande ögon i väntan på honom. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! det kanske kan hjälpa någon som letar lika febrilt som jag har gjort.

   Bra där! Upp med pyntet! Sitter och njuter i vardagsrummet nu av allt glitter och ljus. :)

   Radera
 2. Ahh, struligt det där med arbetsförmedlingen! Själv kollade jag om jag kunde söka starta eget bidrag eftersom jag ansåg mig vara deltidsarbetslös, men nej, då skulle jag ha varit helt arbetslös i ett år minst...Det där med hinder känner jag igen alltför väl, min bok kommer nog ut runt alla hjärtans dag nästa år, jag som funderat på ha den ute innan jul liksom. Lycka till med boken nu!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja arbetsförmedlingen kan verkligen konsten att krångla till det. Jag hoppas att det löser sig men det verkar bli en utdragen historia det här. Mitt förlag får vara ett hobbyverksamt företag så länge och har än så länge inte stött på några hinder för att ha det i den formen så länge. :) Tack snälla du, jag kämpar vidare och har precis registrerat den på bokrondellen nu! :) känns overkligt!

   Radera