Sidor

torsdag 16 april 2015

Boktips: Udda verklighet av Nene Ormes

Jag har hört talas om den här boken väldigt länge, men beskrivningarna av den har aldrig gjort mig tillräckligt nyfiken för att läsa den om jag ska vara ärlig.
Nu känner jag att beskrivningarna som jag har läst varit lite orättvisa.
Det har fokuserats väldigt mycket på världen som Ormes skrivit och den är fantastisk, utan tvekan. Men jag hade fått intrycket av att det skulle vara en av de där fantasyböckerna som enbart innehåller en fantastisk värld men med en haltande handling.
Och det är ju inte sant.
Det finns redan hur många recensioner som helst men jag gör ett försök att skriva ett omdöme iallafall. :-)

Citerar baksidetexten först som vanligt:
I en dröm ser Udda en kvinna som flyr för sitt liv i spårområdet vid Malmö Central. I jakten efter sanningen bakom drömmen försvinner Uddas vän Daniel spårlöst och när Udda tvingar sig ner i gångarna under spårområdet för att leta efter honom hittar hon en annan verklighet, långt ifrån det vardagliga livet i Malmö. Här finns de Sära - hamnskiftare, gudinnor, orakel och annat - rivaliserande grupper som är mycket, mycket angelägna om att vinna över henne till sin sida. Uddas gåva att sanndrömma att hon är andra människor och veta vad de tänker är ett hot men lika mycket en möjlighet att kunna påverka framtiden.


I en dröm ser hon Daniel i händerna på en sadistisk varelse som förtär människors minnen som livselixir. Med hjälp av sin nye vän Hemming färdas hon genom rum och tidsepoker hon inte anade fanns för att hitta ett sätt att rädda Daniel medan han fortfarande är i livet.


Udda verklighet är något så ovanligt som en svensk urban fantasy. Här lever Sära, mitt ­ibland de Ordinära, med sitt eget rättsystem, interna stridigheter och med det ständiga hotet att bli upptäckt.

Just nu känner jag att till och med baksidetexten ger en orättvis bild, men jaja, vi går vidare.
Boken är medryckande och jag läste trots allt ut den på två dagar :-)
Beskrivningarna är precis lagom utan att ta över men man får ändå tillräckligt för att bilda sig en uppfattning av de scener författaren vill måla upp.
Jag tror att jag gillar Udda, jag hade lite svårt att få grepp om henne. 
I början uppfattar jag henne som lite mesig, inåtvänd och okänslig inför livet som pågår runt henne. Senare blir hon tuffare men hon tappar lite av sin empati på kuppen. En tredje version av henne är att hon är orädd, tuff och kan ge svar på tal om det behövs.
Så jag visste inte riktigt var jag hade henne, vilken version av henne skulle dyka upp i nästa kapitel? Men jag gillade henne ändå, tror jag.....
Flera gånger ville jag bara hoppa in i boken och skaka om henne, få henne att vakna upp och se vad som händer. Att visa mer känslor.

De andra karaktärerna är skickligt skildrade och jag fäster mig vid flera personer.
Denna boken påminde mig en hel del om Stad i skuggor av Cassandra Clare, Mortal instruments serien. Det är den där "udda" ;-) tjejen med dåligt självförtroende som upptäcker en helt annan värld under ytan till den verkliga. Hon möter en spännande blond främling som hjälper henne. Bästa kompisen är en brunhårig lite nördig kille som inte vågar avslöja sina känslor för henne men är lojal till döden. Stad i skuggor utspelar sig i New York och Udda verklighet utspelar sig i Malmö.
Men jag måste säga att denna är bättre än Stad i skuggor. När jag slog igen den kände jag att jag fortfarande är nyfiken på världen som Ormes skapat och kommer så klart att låna del två i serien nästa gång jag är på biblioteket. Vilket förmodligen blir idag för jag fick precis ett mess om att en reserverad bok har kommit in. :-D Hurra! 
Sen undrar jag varför förlaget valt att sätta åldersgruppen som "vuxen"??
Den skulle absolut tilltala en yngre publik från 15 år!

Allt som allt är det en välskriven, medryckande och spännande bok skriven av en svensk fantasyförfattare! Läs den, tycker jag. :-) 

Boken finns att köpa på Adlibris och Bokus mfl.
Eller gör som jag och gå till biblioteket :-) 7 kommentarer:

 1. Jag har oxå läst den o gillar den. Däremot blev jag besviken på hennes uppföljare som utspelar sig på Malmöfestivalen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jasså? Får låna hem den idag och se vad jag tycker :-)

   Radera
 2. Minns att jag inte alls gillade den här när jag läste. Kommer inte helt ihåg varför dock.. Men minns att jag hade väldigt höga förväntningar och blev besviken iaf :/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hade väldigt låga förväntningar så blev nog positivt överraskad istället.... har du läst andra delen?

   Radera
  2. Jag hade väldigt låga förväntningar så blev nog positivt överraskad istället.... har du läst andra delen?

   Radera
  3. Kan ha varit så. Tycker ofta det är bättre att ha lite lägre förväntningar, då känns böckerna så bra! Nä, andra delen har jag inte känt för att ge mig på. Var måttligt ointresserad efter första och sen känner jag att det finns så många andra böcker att läsa så det har inte blivit av ;)

   Radera
  4. Jo det stämmer nog, och de man har höga förväntningar på blir oftast dåliga. :-/
   Jag ska läsa tvåan och se hur det utvecklar sig, Det är väl meningen att det ska finnas en tredje del med men den har inte kommit ut än kanske?

   Radera