Sidor

onsdag 22 oktober 2014

SISTERHOOD OF THE WORLD BLOGGER AWARD

Jahopp! Blev nominerad av söta Gabriella till
  Sisterhood of the world blogger award! :) Tackar!

Vad man gör när man blivit nominerad:
1. Tacka bloggaren som nominerade dig, och länka till deras blogg
2. Ha med Sisterhood of the World Blogger Award-loggan i ditt inlägg
3. Svara på de 10 frågorna som du fått
4. Nominera 10 andra bloggare och fråga dem 10 frågor



Det här är frågorna jag fick av Gabriella: 1. Vad är det som får er att fastna för en bok?
Spännande historia, starka och intressanta karaktärer, kärlek och ett lagom högt tempo. :) 

2. Senaste bokrelaterade inköpet ni gjorde?

På bokmässan i år köpte jag Kim M Kimselius bok Mysrys. 

3. Kommer ni att delta i NaNoWriMo i år och i så fall vad kommer ni skriva om?

Näää.... verkar sjukt stressande.... :-P 

4. Vilken bok i er bokhylla har finast omslag?

Kan inte bestämma mig så jag säger Porten, Skugga över månen och Heimdalls söner. 

5. En barndomsbok ni alltid kommer minnas.

I princip alla av Astrid Lindgren

6. Föredrar ni serier eller ensamstående böcker?

Haha! Serier såklart. Gillar jag en bok så vill jag inte att den ska ta slut. :-P 

7. Er favoritförfattare.

Kan verkligen inte bara säga en...... 

8. Inbunden, pocket eller ebok? (eller kanske till och med ljudbok?)

Häftad säger jag ;-) 

9. Vart föredrar ni att läsa?

I min mysiga fåtölj eller i sängen. 

10. Vilken genre har du aldrig läst något inom men är nyfiken på?

Steampunk


Jag nominerar: 
Yohanna Leidefors 
Astrid Ahlberg
Kim M Kimselius
Nellie C Lind
Natalie Sjögren
Anna Pettersson
Beatrice Nilsson
Charlotte Wikhall
Helena Andersson
Hanna Nilsson 



Och här är era frågor:
1. Vad läser ni just nu?
2. Nämn en bok ni läst mer än en gång.
3. Kommer ni att delta i NaNoWriMo i år?

4. Vilken bokklassiker är er favorit?
5. Första boken ni läste som berörde er?
6. Om ni inte skulle skriva böcker i er genre, vilken genre skulle ni vilja prova på?
7. Längsta boken ni läst?
8. Bästa platsen att läsa/skriva på?
9. Hur många böcker har ni hemma?
10. Kan man få för mycket böcker? ;) 




tisdag 14 oktober 2014

Så gör jag :)

Har sett att en del beskriver i sina bloggar deras sätt att skriva. Och det finns ju miljoner sätt att göra det på. Inga sätt är fel kan jag tycka så länge det fungerar för dig som författare.
Jag som skriver fantasy har fått en fråga tusen gånger:
 "Hur håller du ordning på allt?"
Ja... det är en klurig fråga, speciellt för mig då jag inte skriver ner mina karaktärer, ingen synopsis eller liknande. Inga scener eller fakta om min värld som jag kan använda mig av senare. 

När jag har svarat på detta har jag oftast mötts med en blick som säger
"Du är galen!" och sedan följdfrågan såklart:
"Men tänk om du glömmer något?" Jag brukar svara:
"Om jag glömmer det, så var det nog inte så viktigt." Det är ungefär här som de flesta ser ut att sätta i halsen och jag funderar på om det var så smart att säga så. :-P

Så hur kommer jag ihåg allt? Helt ärligt så har jag ingen aning, bra minne?
Jag har en tydlig bild över alla karaktärer i huvudet, en boks händelseutveckling osv. Allt har jag i huvudet. Om jag får en riktigt bra idé så glömmer jag den inte. Det har jag bevisat för mig själv om och om igen. För jag har själv stundtals varit orolig för att glömma. Men de allra bästa, de som jag inte glömt är dom som tillslut fått vara med i böckerna.
De andra som jag har glömt var som sagt "inte så viktiga".
Jag skulle inte direkt råda någon att skriva på detta sätt. Utan helt enkelt bara säga att ni ska hitta det som fungerar för er! Tips och råd i all ära men i slutändan är det bara ni själva som måste hitta fram till och finna bästa sättet för just er.
Det finns inget fel sätt.... inte så länge det fungerar. Skulle jag börja skriva ner allt skulle det säkert hämma mig rejält i skrivandet. För det är inte mitt sätt att jobba på.

Vad händer sen då? Jo jag brukar oftast få en idé om en eller två karaktärer som jag vill skriva mer om. Sedan börjar jag bygga upp en handling runt dem. Vad ska hända? Var är dom och vilka är med dom? Deras relationer till varandra, deras relation till omgivningen. När man skriver fantasy kan man ju även välja vilken dimension det ska utspela sig i. ;)

Och sen bara skriv! Låt berättelsen komma naturligt och låt den ta överhanden emellanåt så märker du snart att den på sätt och vis lever ett eget liv. :) Många av mina böcker slutar på sätt som jag inte hade planerat från början. Händelser, karaktärer och även kärlek har ändrats flera gånger efter att jag väl börjat skriva. Det är väldigt spännande och skriva på det sättet måste jag säga. :-)

Föreställ dig så mycket du kan, vid varje avsnitt, scen eller kapitel föreställer jag mig miljön, karaktärerna och detaljer i huvudet. Försöker se det framför mig som en "film".

Lite såhär gör jag :)
Men återigen, hitta det sätt som fungerar för dig. Prova dig fram och testa olika redskap för att lista ut vad som får skrivandet att flöda bäst.

Ha det bra! Kram! 





fredag 10 oktober 2014

Tystnad!



Ja nu har det varit tyst ett tag..... mina fantasifoster vill inte tala med mig. Inte leka eller berätta vad de sysslar med. De är bara tysta! Gaaah! Jag blir galen.......

Jag tror att det beror på att jag har varit lite stressad på sistone och stressen har inte lagt sig helt.
Tiden har helt enkelt inte funnits till att låta fantasin löpa fritt och jag har hela tiden stött bort idéerna som ploppat upp och karaktärerna som envist velat ha uppmärksamhet.
Och nu verkar det som att de surar tillbaka!

Jag försöker skriva färdigt del fyra, och jag är nästan klar..... bara några ynka kapitel som annars brukar trilla ur mig under en dag känns lika oöverkomliga som ett berg just nu.
Jag sitter fast i tiden kan man säga. I ett speciellt ställe i boken där jag inte lyckas få en enda kreativ tanke om vad som ska hända. Jag vet vad som ska hända efteråt, hur boken ska avslutas men jag måste komma dit också! 





Jag har provat att slappna av, lyssna på musik, ta en promenad och bara andas!
Någon annan som har några tips?

Saknar mina fantasivänner och det är ovanligt tyst när de inte kräver uppmärksamhet längre. Kom tillbaka....jag ska aldrig ignorera er igen! 















onsdag 8 oktober 2014

Höst! Underbara höst!

Jag vet inte vad det beror på men jag mår alltid så himla mycket bättre när det är höst.
Det är en speciell känsla som sakta sprider sig i kroppen, kylan gör att man tar på sig en varm go tröja, tänder lite ljus, löven blåser ner på backen och allt som tidigare var grönt har nu varma orangea, röda och gula färger. :-D Underbart!
Även doften utomhus förändras, den är klar och kall. Husen omkring eldar i sina kaminer, vinden blåser upp och nätterna kommer med frost som sedan glittrar i morgonsolen.

Jag vet att inte alla håller med mig, att många surt tar på sig jackan, slänger in ved i kaminen och sätter sig inomhus och väntar på sommaren. :-P
Men det finns inte mycket som slår en härlig höstpromenad, komma in kall om kinderna och dricka en kopp te, skriva en stund, läsa en bok eller pyssla. <3 


Just idag planerar jag lite inför hösten, kollar runt efter olika julmarknader och liknande man kan åka mellan mässorna. ;-) Men bara lokala marknader än så länge då jag inte vill åka för långt hemifrån när jag redan ska iväg till Värmland och Stockholm i höst. 

Ska börja slipa på ett bra julerbjudande också ;-) Återkommer om det! 

Så, iväg med er nu på en promenad i höstvädret sen kan ni komma in, koka te eller kaffe och läsa såklart...... läsa våra böcker tex. ;-) 





torsdag 2 oktober 2014

Bokmässan 2014, intervju, möten & nya utmaningar!

Känns som att jag har befunnit mig i något slags efterskalv efter bokmässan de senaste dagarna. Även om jag inte var där några långa stunder och det fanns de som slet betydligt hårdare än vad jag gjorde så har ändå helgen dränerat mig på energi.
Nu är det ju inte enbart på grund av mässan, jag har ju uppe på detta haft en seg förkylning som legat och bråkat från dag ett. :-/ Så det är nog inte så konstigt om man inte har varit på topp. 


Mässan drog iafl igång onsdag eftermiddag! Efter månader, otaliga möten och tusentals mail som skickats var det äntligen dags! Redan på onsdagen var det full rulle av alla som ställde i ordning sina montrar, bar in böcker och pyntade! :-)
Mitt jobb var relativt enkelt, ta dit mina och Astrids böcker och ställa upp de andra medlemmarnas böcker i bokhyllan. Se till att alla syntes och att det såg snyggt ut helt enkelt. Vi ställde ju ut tillsammans med föreningen Egenutgivarna där både jag och Astrid ingår i styrelsen för i år. Ni kan läsa mer om föreningen här: Egenutgivarna - För oss som ger ut böcker


Såhär fin blev montern! Och våra böcker stod i bokhyllan såklart! 

Det blev ett snabbt besök på torsdagen med men jag stannade inte länge, bara en kort stund efter att jag kommit dit kom min feber tillbaka med stormsteg och illamåendet steg för varje sekund. Fick snabbt dra mig tillbaka och åka hem. Så på fredagen stannade jag hemma och tog det mestadels lugnt innan lördagen. :-)

Lördag morgon åkte jag tidigt från Uddevalla för att bege mig till litteraturhuset och frukostföreläsningarna föreningen anordnat där innan mässan. Tillsammans med Karin Lundberg dukade vi upp med frallor, kaffe och te som sedan avnjöts under högläsning av våra duktiga författare i föreningen. 


Från vänster: Mats Ekman, Anita Hammarstedt, Tora Greve och Inger Hansson. 



Från Vänster: Hanna Höglund, Isabella von Hofsten.
Det var riktigt mysigt med en liten frukoststund på morgonen.
Ni kan läsa mer om våra medlemmar och deras böcker på egenutgivarnas hemsida. 

När frukosten var avklarad begav jag mig till mässan, tanken var att jag skulle gå runt och kika på allt och hälsa på alla härliga författarkollegor och köpa massa böcker. Men jag hann bara med hälften tyvärr. Återigen satte febern igång och jag fick ge upp redan vid två-tiden och ta mig hem. Lördagen var ju även den dagen med flest besökare och ljudnivån och värmen inne på mässan bidrog säkert till att energin försvann fortare. 
Men jag hann träffa några goingar! 

Några av mina favoritförfattare, från vänster: Annah Nozlin som skrivit fantasyserien Ekens dotter och precis släppt första boken i en ny serie Miras saga. Jag har skrivit recension på alla tre böckerna som ni kan hitta här: Ekens dotter, Miras Saga
På Annahs hemsida kan ni läsa mer: A.Nozlin

Efter lunchen med Annah gick för att besöka Charlotte Wikhall i hennes monter. Charlotte är riktigt driftig och har gett ut fem böcker på tre år! Hon skriver fantastiska relationsromaner och på bilden ser ni den senaste, Mirakeldagar. 
Läs mer om henne och böckerna på hemsidan:
 
Charlotte Wikhall - Författare

Och precis innan febern tvingade ner mig på knä hann jag gå förbi Kim M Kimselius monter. Detta är en Egenutgivare jag verkligen beundrar, hon har skrivit och gett ut över ett trettiotal böcker och sköter allting själv med hjälp av sin make. Hon är dessutom en av de goaste (göteborgska) människor jag träffat! Köpte med mig hennes bok Mysrys som jag ska börja läsa snart. Hon skriver Historiska/Äventyrs romaner för unga och besök gärna hennes blogg: Kim M Kimselius



Och sedan kom då söndagen, dagen jag fasade inför mest! Jag hade nämligen blivit inbjuden att bli intervjuad på Digitala Scenen och tackade ja såklart. Även om det är en bra möjlighet att få synas på det sättet så avskyr jag att stå på scen och stå i rampljuset, även om det bara är för 20 min. :-S Har alltid haft scenskräck, ända sedan skoltiden och varje gång jag ska tala inför folk så har min röst en tendens att skaka okontrollerbart. Jag bad en tyst bön och tog ett djupt andetag innan jag klev upp. Försökte att inte tänka för mycket just för att lugna ner mig och bara svara på frågorna han ställde. Jag tycker att det trots allt gick bra! :-D Visst var jag lite bortkommen och kanske lite stel men det var otroligt stort för mig att överhuvudtaget gå upp på scen så jag är stolt! :-) 
Så hör såg det ut iafl! haha! Kommer lägga upp ett Youtube klipp med intervjun längst ner i detta inlägg. ;-) 


Och precis efter mig var det dags för Hans Hirschi (ordförande i föreningen Egenutgivarna) och Anders Nyman (vice ordförande i föreningen Seriff) att ta plats på scen. 


Ungefär 1 tim och 30 min in kommer intervjun med mig och direkt
efter kan ni se debatten med Hans. Enjoy! 



Jahopp! Det var min bokmässa 2014. Ser framemot nästa och hoppas kunna vara lite mer delaktig i montern då. Hur hade ni det? Skriv gärna i kommentarerna och berätta! :-) 

Så igår drog det igång med F.R.A.M Kulturfestival i Uddevalla som går av stapeln 8-9 nov. 
Ingen ro och ingen vila! Resten av dagen idag kommer att bestå av mailande till våra uställare där och samla in info om dem som senare ska presenteras på hemsidan för Festivalen. Ett längre blogginlägg om Festivalen kommer inom kort och även vilka författare/band och konstnärer ni kan få möta då. :-)